Sunday, November 16, 2008

Arun's House in Michigan



Arun's House in Michigan

Khun Arun is the famous Chef/Owner of Arun's Thai Restaurant in Chicago. It was a great honor when he personally invited me to one of his home in Michigan for a special picnic luncheon on Sunday, November 16, along with many other good friends. I was so excited because I've heard about this house for quite sometimes. Check out this awesome view from the house's backyard with the serene creek. I imagine it must be magnificent in summer and fall.



Chef's Biography
Arun Sampanthavivat, Chef/Owner of Arun's

As executive chef/owner of Arun's, Arun Sampanthavivat directs all day-to-day operations and sets long-term goals for his restaurant. His responsibilities include recipe creation and menu development, staff training on an individual and collective basis, and customer relations.

Although Arun did not plan on a restaurant career, various events in his life have led to his present status as one of Chicago's most celebrated restaurateurs.

Born and raised in Trang, a southern province in Thailand, Arun grew up on his parents' rubber plantation with his eight brothers and sisters. Arun attended the distinguished Chulalongkorn University and graduated with a degree in literature and foreign languages. Further studies took Arun to Germany where he attended the Institute of Languages in Hamburg, and later, to Japan, where he earned a Master's Degree in International Relations at Sophia International University.

From Tokyo, Arun traveled to the United States to continue his academic career at the University of Chicago, where he received a Master's Degree in Political Science. In 1985, while working toward a doctorate in Asian affairs, Arun was asked by friends to collaborate on a joint restaurant venture. Arun accepted the challenge. However, just before the restaurant was to open, his friends abandoned the project--leaving Arun on his own. And so, the idealistic scholar became a working restaurateur. He had no formal training as a chef, but his experience of student cafeterias had driven him to learn to cook for himself and his friends. That experience, and his knowledge of Thai cuisine, helped him create Thai dishes that satisfied his own demanding tastes and those of his customers.

With the discipline of an academic, Arun designed the restaurant's interior, created an imaginative menu, further developed his intuitive flair for cooking, purchased the food, greeted guests, waited on tables, and balanced the books. This valuable hands-on experience taught him all aspects of the food service business.

Arun's original Thai restaurant on Irving Park Road was such a success that he relocated to larger quarters on North Kedzie in 1988. His initial success encouraged him to continually refine and recreate his cuisine. Arun continues to own and operate Arun's Thai Restaurant, which has been acclaimed locally and nationally for its exquisite setting and sophisticated Thai cuisine. Arun has recently added a private dining area, and completed renovations of the main dining area.

In spare moments, Arun enjoys designing the layout, furnishings and decorative motifs of the restaurant. For relaxation, he composes Thai poetry.



The picnic luncheon in the basement





A message from Karb Studio in Thailand about Arun's

สุดยอดของนักออกแบบตกแต่งหน้าตาอาหารไทย ร้านอรุณ เมืองชิคาโก
ในวง การร้านอาหารหากใครได้ติดตามข่าวสารเกี่ยวกับร้านอาหารไทยในต่างแดน โดยเฉพาะ ที่อเมริกา เชื่อว่าหลายท่านต้องรู้จัก และเคยได้ยินคุ้นหูเป็นอย่างดี ร้านอาหารไทยที่สร้างชื่อเสียงและถือเป็นความภูมิใจของคนไทย ที่ทำให้ชาวต่างชาติได้เข้าใจและ รู้ลึกซึ้งเกี่ยวกับอาหารไทย และศิลปวัฒนธรรม มากยิ่งขึ้น ใช่แล้วครับผมกำลังพูดถึง ร้านอรุณ ภายใต้การบริหารของคุณอรุณ สัมพันธวิวัฒน์ นักธุรกิจที่มากความสามารถ โดยเฉพาะเรื่องศิลปะ ชอบเขียนบทกลอน แต่งเพลงและวาดรูป ไม่นับรวมถึงการทำอาหาร ที่มีฝีมือเก่งกาจและที่สำคัญเป็นคนชอบเข้าวัดทำบุญและใจดีมาก ความสำเร็จของร้านอรุณ วัดได้จากร้านได้ถูกรับการขึ้นทำเนียบเป็นร้าน 1 ใน 10 อันดับยอดนิยมของเมืองชิคาโก และได้รับรางวัลการันตีคุณภาพจากสื่อต่างๆ มากมาย และคำชื่นชมจากนักวิจารณ์อาหารทั่วโลก แม้กระทั่งแต่ดาราฮอลลีวูดชื่อดัง Harrison Ford ก็ได้มาทานอาหารไทยที่ร้านอรุณ ทุกวัน เมื่อครั้งมาถ่ายทำภาพยนตร์ที่ชิคาโก ตลอดหนึ่งสัปดาห์
หัวใจสำคัญของ ธุรกิจร้านอาหารไทย ที่ร้านอรุณให้ความสำคัญกับการออกแบบหน้าตาของอาหาร พ่อครัวถือเป็นเครื่องมือสำคัญยิ่งที่จะทำให้คนยอมรับว่ามีฝีมือที่เหนือ ชั้นเชิงกว่าร้านทั่วๆไป เปรียบเสมือนศิลปินที่จะสร้างผลงานจากแรงบันดาลใจ การออกแบบอาหารที่ร้าน คุณอรุณเล่าว่า ไม่ใช่แค่ให้อาหารมี องค์ประกอบที่มีฟอร์ม หรือ รูปร่างหน้าตาดีเท่านั้น แต่ต้องคำนึงถึงลักษณะของอาหารและรสชาติเป็นหลัก ควบคู่กันเสมอ รสสัมผัสต้องลงตัวกับอุณหภูมิที่ถูกต้อง อาหารบางอย่างต้องเสิร์ฟขณะร้อน บางอย่างต้องเสิร์ฟขณะเย็น เหล่านี้ล้วนเป็นประสบการณ์ ของพ่อครัวที่ต้องเรียนรู้
การออกแบบหน้าตาอาหารที่ดีจำเป็นต้องคำนึงถึง รสชาติด้วย เวลาที่ต้องทำ วิธีการยุ่งยากไปไหม ตลอดจนการสังเกตดูหน้าตาอาหารองค์ประกอบโดยรวม รูปแบบการจัดวาง สีสัน หาจุดลงตัวได้พอดี หรือยังต้องแก้ไขอีก อาหารที่คุณอรุณออกแบบล้วนใช้ภาชนะสีขาวเพราะจะช่วยให้อาหารไทย ซึ่งมีสีสันอยู่แล้ว ดูเด่นยิ่งขึ้น สิ่งหนึ่งที่ทำให้ผมรู้สึกทึ่งและนับว่าเป็นไอเดียที่ดีมาก คุณอรุณได้นำภาพสเก็ตเมนูต่างๆ ที่มีในร้านให้ดู ล้วนบ่งบอกถึงรายละเอียดทุกสิ่งอย่างครบถ้วนที่อยู่ในภาชนะนั้น ๆ เพื่อสื่อสารให้คนอื่นๆ ในร้านได้ทดลองทำและเกิดประสิทธิผลจึงนำมาใช้เป็นเมนูจริง สังเกตอาหารที่ คุณอรุณออกแบบ จะนำแนวคิดของทั้งตะวันออกและตะวันตกมาผสมผสานกันอย่างลงตัว เช่น จัดสไตล์แบบไทย ดูงดงามวิจิตรพิศดารด้วยการแกะสลัก และเน้นสีสันสดใส ส่วนการจัดแบบตะวันตก อาจจะเลือกการเพ้นท์ซอส การสร้างเป็นรูปทรงสูงขึ้นมา แต่ไม่ว่าจะเป็นการสร้างรูปลักษณ์อาหารในสไตล์ตะวันออกหรือตะวันตกก็ตาม เมื่อลูกค้าได้ทานอาหารแล้วต้องรู้ว่าเป็นอาหารที่ไม่ผิดเพี้ยนไปจากรากเดิม ของ อาหารไทยนั่นเอง
คุณอรุณเล่าว่า หากจะออกแบบหน้าตาอาหารให้สวยงามอย่างมีสไตล์คนที่เข้าครัวและทำอาหารเป็น จะได้ประโยชน์ รู้จักนำเทคนิคต่างๆ มาใช้ ไม่ว่าจะเป็นของชาติฝรั่งเศส ญี่ปุ่น หรือไทย สามารถกำหนด รูปแบบขึ้นเองได้ เรียนรู้เทคนิคใหม่ๆ ในวงการอาหาร ว่าตอนนี้มีอุปกรณ์อะไรใหม่ๆ ที่จะนำมาใช้ประกอบในงานครัว
เท่า ที่ได้มาเรียนรู้แลกเปลี่ยนความคิดเห็นกับคุณอรุณ ผมมีความคิดเห็นพ้องตรงกัน พอสรุปใจความได้ว่าวิธีการนำหลัก "พาณิชยศิลป์" มาใช้ กล่าวคือ แม้อาหารจะถูกออกแบบได้อย่างสวยงาม ก็ยังอยู่บนพื้นฐานของข้อเท็จจริง ของคนทำอาหารเสมอ ที่ต้องให้ความสัมพันธ์กับธรรมชาติของอาหารนั่นเอง หากอาหารร้อนก็ต้องทานร้อนได้ แต่ก็ยังสวยงาม หากลูกค้าเยอะอาหารก็ยังสามารถที่จะเสิร์ฟได้ทันท่วงที ไม่เสียเวลามาประดิดประดอย เพราะอาจจะทำให้ธุรกิจเสียหาย การนำเอาวัตถุดิบชนิดอื่นมาใช้กับอาหารไทยแต่รสชาติไม่สูญเสีย และก่อให้เกิดหน้าตาอาหารไทยรูปลักษณ์ใหม่ เหล่านี้ล้วนเป็นการสร้างมูลค่าเพิ่มทั้งสิ้น ที่สำคัญลูกค้าพึงพอใจ และตื่นเต้นทุกครั้งที่ได้สัมผัสกับประสบการณ์อันล้ำค่านี้
ขอขอบคุณ คุณอรุณ ที่ดูแลและเทคแคร์เป็นอย่างดียิ่ง

Karb from www.karbstyle.com




Critical Recognition

EPICURIOUS: "Forget every other Thai meal you've ever had; dinner at Arun's is a thoroughly unique experience. It is four-star dining, the Thai equivalent of high-end restaurants like Tru or Charlie Trotter's."

CHICAGO TRIBUNE: "The finest, most upscale Thai food you'll ever experience is available at this Northwest Side jewel, a picture-perfect, cleanly elegant space decorated with beautiful art work."

CITYSEARCH.COM: "Prepare for a meal you won't soon forget. Arun's chef's design menu (your sole option) is a 12-course dining adventure that will change the way you think about Thai food."

WOLFGANG PUCK: "Arun's is probably the best Thai restaurant in America."




Welcome speech by Khun Arun




Mr. Narong Sasitorn, Consul General of Chicago


Vallapa (on left), president of Thai American Association of Illinois
































Food Channel from Canada came to tape the event for their broadcasting.


Speech by Mr. Gene Lee, Deputy Chief of Staff of Mayor Daley Office


Nanta Buranakanchana was recently received the Unity Service Award








Beautiful Carrot


น้ำพริกหนุ่ม


Gene Lee and his wife.











Sunny Leon, owner of SunCastTV.com


Khun Varunee Viraphat, Deputy Consul General






























Massage Chair




Marian Kinney











Gene Lee revealed roasted pig is his favorite food.




Consul General received a relaxation massage


Surprised birthday cake for Marian














Chana gave Marian a birthday gift












Personal house tour by Khun Arun



Guest bedroom






Another bedroom






Family room










Stairs to the master bedroom


The master bedroom



The balcony outside facing the woods and the creek...very breathtaking!!!





Sauna room













Bonus
Picture from Minnesota

Wat Thai MN of Royal funeral 51






Traffic on my website

Thank you all viewers for visiting my website.
So far we have had average of 1,500-2,000 hits per week with
1,000 unique visitors every week in the past several months.

Below is the stat from last week with 1860 hits.

Weekly Stats Report: 17 Nov - 23 Nov 2008
Project: ThaiChicagoland.com
URL: http://www.thaichicagoland.com/


Mon Tues Wed Thur Fri Sat Sun Total Avg
Pageloads 243 268 319 258 237 250 285 1,860 266
Unique Visitors 165 164 201 167 159 161 175 1,192 170
First Time Visitors 127 129 134 128 129 146 150 943 135
Returning Visitors 38 35 67 39 30 15 25 249 36

No comments: